Biografie

Turneu în localități din Bacău; protagoniste:
Doamna Sofia Vicoveanca și Elena Sima

Doamna Aneta Stan despre

Elena Sima


Pe Elena am cunoscut-o mergând împreună la un spectacol în Dobrogea.O fată frumoasă, care a gustat din plin amarul, rămânând de mică fără mamă, ducând o viață

grea dar pe care Dumnezeu i-a ușurat-o dându-i un bun prieten care o insoțește toată viața “cântecul”; glasul frumos cu care descrețește frunțile oamenilor, dar i-a mai dat și doi copilași frumoși să nu mai fie singură pe lume.

Elena Sima, o prezență scenică frumoasă, un costum și un repertoriu autentic, un glas frumos cu un timbru cald, o impostație foarte bună și o dicție perfectă. Nu-i lipsește nimic pentru a ajunge un interpret de frunte al Moldovei alături de garnitura de aur a marilor interpreți

Folclorul, cartea de vizită a românului, pe care, iată, scris sau din gură în gură tot românul adevărat îl poartă în suflet atât la tristețe cât și la bucurie.

Pentru îndeplinirea nobilei ei dorințe, mie Aneta Stan nu-mi rămâne decât să îi fac urarea mea cu dragoste: “ la multă muncă, credință în Dumnezeu și să nu copieze pe nimeni niciodată.”

Elena este un om cu o voință de fier și o personalitate bine structurată. S-a călit în timp, trecând prin duritatea vieții, dar rămâne în contrast un suflet cald, sensibil, iubitor de frumos. 


S-a născut în orașul Bacău și a copilărit în Satul Conțești, Comuna Sascut, Județul Bacău. Urmează liceul în Adjud și facultatea la Universitatea din București fiind licențiată în Psihopedagogie Specială și Asistență Socială. În prezent este Profesor psihopedagog titular, grad didactic II.


Este absolventa Școlii de Arte București specializarea "Canto muzică populară" unde a avut ca profesori de-alungul celor 5 ani de studiu (3 ani școala de arte, 1 an de specializare, 1 an de perfecționare) pe: doamna Niculina Merceanu; pe domnul Aurel Mustățea; pe doamna Ana Piuaru.

Mama a doi copii minunați, soție, profesor psihopedagog, profesor canto muzică populară, etnolog, Elena găsește importantă întoarcerea la rădăcini, la înțelepciunea tradițiilor, obiceiurilor, portului și cântecului popular românesc.

Printre toate responsabilitățile cotidiene ce le presupune viața de adult, reușeste, sacrificând mult din sine, să aloce timp perfecționării talentului pe care îl deține. Descoperă latura terapeutică pe care cântul popular a avut-o de-alungul istoriei asupra națiunii noastre și înțelege potențialul curativ pe care cântul popular îl are pentru societatea de astăzi.

Pentru Elena talentul reprezintă exprimarea Divinității prin oameni în lume, pe pământ și conștientizează responsabilitatea ce o poartă omul înzestrat cu talent.

Reprezintă, cu respect și dăruire, în cântec și port, ca interpret de muzică populară, zona Moldovei, județul Bacău, comuna Sascut.


Robert Virgil Sima


UA-129189768-1